ERASMUS+

GREEN BRIDGE FOR FUTURE

ERASMUS+

 „GREEN BRIDGE FOR FUTURE”

LANSARE PROIECT

La Școala Gimnazială nr. 1 Roșia a avut loc azi, 24.03.2022, premierea elevilor care au participat la faza locală a concursului „Alege LOGO pentru proiectul Erasmus!” din cadrul activitatilor pregatitoare ale proiectului de parteneriat la scară mică Erasmus + ”Green Bridge for Future”, nr. de referință 2021-2-RO01-KA210-SCH-000048099, finanțat de către Uniunea Europeană.La concurs au participat 11 elevi din clasele V-VIII de la scoala noastră, iar logo-urile realizate de ei au fost supuse votului colegilor.Ii felicitam pe toti pentru implicare, creativitate si originalitatea de care au dat dovada in realizarea logo-urilor!Cele mai votate patru logo ale elevilor nostri vor concura cu cele mai creative lucrari ale elevilor de la scolile partenere: Instituto Comprensivo „Donato Bramante” – Italia și Gül Çetin Kaur Anatolian High School- Turcia in perioada 25-30 martie.https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=420&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGreenBridge4Future%2Fvideos%2F476396587514582%2F&show_text=false&width=560&t=0

Luni, 14.03.2022, la Școala Gimnazială nr. 1 Roșia a avut loc lansarea proiectului de parteneriat la scară mică Erasmus + ”Green Bridge for Future”, nr. de referință 2021-2-RO01-KA210-SCH-000048099, finanțat de către Uniunea Europeană.
Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, în perioada martie 2022-septembrie 2023.
Parteneriatul este format de Școala Gimnaziala nr. 1 Roșia, România – Coordonator și Instituto Comprensivo „Donato Bramante” – Italia și Gül Çetin Kaur Anatolian High School – Turcia ca parteneri.
Obiectivele proiectului sunt:
Dezvoltarea unui comportament responsabil pentru 50 elevi de la cele trei școli partenere privind protecția mediului până la sfârșitul celor 18 luni de proiect
Dezvoltarea de abilități privind explorarea responsabilă a resurselor naturale, patrimoniului cultural și a identității locale
Crearea de activități de colaborare europeană pentru elevii si profesorii implicati în proiect bazându-ne pe cei trei piloni ai dezvoltării durabile
Creșterea capacității de a folosi tehnologia, limba engleză și creativitatea în implementarea activităților
In perioada de implementare elevii și profesorii vor fi implicați în activități de mobilitate transnațională în Italia și Turcia și în activități locale, fiind gazdele elevilor și profesorilor de la școlile partenere.

La Școala Gimnazială nr. 1 Roșia a avut loc azi, 24.03.2022, premierea elevilor care au participat la faza locală a concursului „Alege LOGO pentru proiectul Erasmus!” din cadrul activitatilor pregatitoare ale proiectului de parteneriat la scară mică Erasmus + ”Green Bridge for Future”, nr. de referință 2021-2-RO01-KA210-SCH-000048099, finanțat de către Uniunea Europeană.La concurs au participat 11 elevi din clasele V-VIII de la scoala noastră, iar logo-urile realizate de ei au fost supuse votului colegilor.Ii felicitam pe toti pentru implicare, creativitate si originalitatea de care au dat dovada in realizarea logo-urilor!Cele mai votate patru logo ale elevilor nostri vor concura cu cele mai creative lucrari ale elevilor de la scolile partenere: Instituto Comprensivo „Donato Bramante” – Italia și Gül Çetin K

https://fb.watch/bYfrdhBrEJ/

Erasmus + „Green bridge for future” 🇪🇺

Călătoria europeană a învățării incepe cu mobilitatea elevilor la Istituto Comprensivo „D. Bramante”, Fermignano 🇮🇹

In prima zi elevele noastre au participat la activități in limba engleza la Istituto Comprensivo „D. Bramante” si la scoala primara din Calpino. Ghidati de elevii scolii am vizitat principalele obiective din localitate si am participat la prezentarea celor doua festivaluri locale: ” Palio della Rana” si „Biciclo ottocentesco”

https://scontent.ftsr1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/310300250_5893339034031811_4417380926116361646_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=Gp2D6SJE1kgAX-6VddP&tn=yXHTI1v57ynrrdpg&_nc_ht=scontent.ftsr1-1.fna&oh=00_AT_ZdggwKTGj5WUuGqm2ApbyXyEdvXJaWig-yBWI8iH_2g&oe=6348C016

Erasmus+ „Green bridge for future”🇪🇺

A doua zi in Fermignano adaugă noi experiențe în bagajul pe care îl ducem cu noi acasa.

Excursie la Riserva naturale del Furlo, arie naturala protejata unde, pe langa frumusetile naturale spectaculoase, locuri incărcate de istorie, am putut observa elemente de biodiversitate unice in lume.

In a doua parte a zilei am vizitat un parc de arta contemporana „Casa degli artisti” unde artisti consacrati la nivel international ne-au prezentat lucrarile expuse.

🇮🇹
🇷🇴
🇹🇷
🇪🇺
https://www.facebook.com/100000673193121/videos/786131722497630/

Erasmus+ „Green bridge for future”🇪🇺🇮🇹🇹🇷🇷🇴

Ziua a treia a însemnat vizitarea unuia dintre cele mai importante centre ale Renaşterii italiene: Urbino – locul natal al unuia dintre cei mai faimoşi pictori renascentişti Raffaello Sanzio.

Printre obiectivele vizitate s-a numarat Palatul Ducal in care echipe mixte formate din elevi de la cele trei şcoli partenere au „vânat” comori (identificarea operelor de artă din Palatul Ducal)

Chiar daca ne-am aflat intr-un oras medieval, prin activitati specifice alaturi de Legambiente, am accentuat importanţa prezenţei zonelor verzi fără de care nu ne putem imagina un oraş al viitorului.

https://www.facebook.com/100000673193121/videos/430625462508524/

Erasmus+ „Green bridge for future” 🇪🇺🇮🇹🇹🇷🇷🇴

Ziua a patra a început cu o întâlnire cu edilul din Fermignano, urmată de o incursiune în oraşul muzicii şi pistelor de bicilete – Pesaro.

De asemenea, cu toţii am luat parte la o adevărată lecţie despre păstrarea biodiversității marine şi impactul poluării asupra mediului

acvatic.https://www.facebook.com/100000673193121/videos/8851777924839626/

https://www.facebook.com/100000673193121/videos/8851777924839626/

https://www.crisana.ro/stiri/educa-ie-6/elevii-din-rosia-pe-urmele-lui-rafael-191439.html

https://www.facebook.com/scoalarosia.rosia

Astazi incepe o noua etapă în implementarea proiectului

,,Green bridge for future”.

După întâlnirile din Italia și România a venit rândul Turciei să fie gazda unei întâlniri transnationale. În perioada 08-12 mai 2023, elevi și profesori din cele trei țări partenere se reunesc la Kumluca pentru a desfășura cea de-a treia mobilitate din cadrul proiectului cu nr. 2021-2-RO01-KA210-SCH-000048099. După primirea caldă suntem siguri că, gazdele noastre ne-au pregătit o călătorie fantastică intr-un ținut mirific a cărui locuitori au respect pentru mediu așa cum reiese din cele observate pe drumul de la aeroport până la locul de cazare.

Prima zi din cea de-a treia călătorie europeană a învățării din cadrul proiectului Erasmus+ „Green bridge for future” a debutat printr-o primire călduroasă din partea partenerului din Turcia, școala Gül Çetin Kaur Anatolian High School. După cuvântul de bun sosit rostit cu emoție de o eleva care ne-a descris școala, a urmat un schimb de păreri pe diverse teme în care surpriza plăcută a fost că facilitatori ai discuțiilor au fost deopotriva cadre didactice și elevi intr-un loc sugestiv, biblioteca școlii. Următorul moment a fost deosebit de onorant, primirea noastră de către inspectorul de specialitate și de către guvernatorul districtului Kumluca. Ne-am reîntors la școală unde am fost implicați în diverse ateliere în care arta s-a împletit cu știința.

A urma vizita la Muzeul Național din Kumluca unde am descoperit cu fascinație din trecutul regiunii și nu numai. Și călătoria învățării a continuat intr-un cadru de poveste, un loc de picnic special amenajat intr-o frumoasă pădure. Aici am (re)învățat cum putem trai în comuniune cu natura. Spuneam că a fost un loc special fiindcă nu a fost doar de recreere, aici am descoperit o mica parte din fauna din zonă în cadrul micii grădinii zoo amplasate aici, ceea ce ne-a prilejuit desfășurarea unor activități green.

Și dacă ne gândim și la familiarizarea cu procesul de „facere a lipiilor”, la faptul ca am gustat pentru prima dată fructul „Musmula”(yeni duny), putem spune ca prima zi a fost cu adevărat o EXPERIENȚĂ EXTRAORDINARA.

https://youtu.be/SoVe5B2FgSw

Cuvântul de ordine în cea de-a doua zi a mobilității din Turcia este „sărbătoare”.
🇪🇺”9 Mai – Ziua Europei”🇪🇺 a declanșat atmosfera celei de-a doua zi. Intonarea Imnului Europei în variantele participanților la mobilitate a confirmat deviza UE „unitate în diversitate”. Pe ritmuri turcești, italienești și românești elevii si profesorii aflati in mobilitate au pornit spre obiectivele propuse de gazdele mobilității pentru cea de-a doua zi.
Primul obiectiv a fost peștera Suluin, un fel de Scarisoara, dar nu cu zăpadă, ci cu apa de culoarea turcoazului. Au urmat câteva obiective care au dezvăluit celor prezenti din evolutia antropologică a locului, fie sub influența omului – Biserica „Sfantul Nicolae”, fie sub influenta naturii – Batik Sehir – Sinking City (orașul de sub apă), ori a modernismului – Cetatea Simena.
Vizita la complexul Tagem, care se ocupă cu cresterea unor specii de pesti, cum ar fi cea de levrec, fiind producătorul nr. 1 din Turcia.
Și dacă ne gândim că la Kecova elevii nostri au gustat portocale direct din portocal, că l-au sărbătorit pe unul dintre elevii ghizi cântându-i „La mulți’ in diverse limbi, că s-au depășit bariere lingvistice, putem spune că datorită amfitrionilor noștri de azi: directorul Bülent, profesorii Ilhan, Mușa şi Ciagdas, ziua a doua a fost un adevărat FESTIVAL AL ÎNVĂȚĂRII.

Green bridge for future 🇪🇺
A treia zi de mobilitate in Kumluca 🇹🇷 a fost plină de experienţe de învăţare adunate în jurul cuvintelor cheie: patrimoniu cultural, prietenii, natură, cunoaştere.
Cele două delegații aflate in mobilitate în Turcia au vizitat Phaselis, oraș construit de comercianți și devenit ulterior important oraș port preferat de Alexandru cel Mare. De asemenea au descoperit locuri unice precum Olympus şi Chimaera Yanarta, elemente de biodiversitate specifice locului şi au participat la activitati şi jocuri în natură.

https://youtu.be/ZZgIVNfF3qM

Ziua a patra a ultimei mobilitati din cadrul proiectului Erasmus+ „Green bridge for future” 🇪🇺coordonat de scoala noastra a reprezentat o călătorie a invatarii despre istoria şi civilizatia turcă la Antalya Archeological Museum si descoperirea elementelor de biodiversitate marină într-un cadru special: Antalya aquarium,un cadru propice al invatarii prin observatie directa

https://youtu.be/m8xaBzisbiE

MOBILITATE TURCIA 8-12 MAI

EVENIMENTUL DE
DISEMINARE FINALĂ A PROIECTULUI
ERASMUS+ GREEN BRIDGE FOR FUTURE
NR. DE REF. 2021-2-RO01-KA210-SCH-000048099
„GREEN BRIDGE FOR FUTURE”- CĂLĂTORIE
PENTRU DEZVOLTAREA DURABILĂ

O veste extraordinara!

Azi s-a desfășurat la Bucuresti,

*Conferinta Nationala Erasmus+ Învata și dă mai departe* unde Proiectul Erasmus+ Green Bridge For Future al scolii noastre a fost exemplu de bune practici, susținând un atelier în cadrul evenimentului.

Iar la

GALA EXPERIENTELOR EUROPENE organizată de Agentia Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei și Formării Profesionale la Bucuresti , proiectul Scolii Gimnaziale Nr.1 Rosia *GREEN BRIDGE FOR FUTURE* a fost premiat!

Felicitari coordonatoarei și întregii echipe de implementare!

#performantasidezvoltare